Hvad er social angst?
Social angst eller social fobi er angst som kommer når man er i sociale situationer. Dvs det kan være alle steder hvor der er andre mennesker.
Nogle har det når der er mange mennesker, nogle når det er ukendte mennesker, andre kan få social angst selvom det er få mennesker man kender godt.
Nogle har kun social angst når fokus er rettet mod én selv.
Social angst er helt normalt!
Årsagerne til social angst ligger formentlig i vores gener. Vi er flokdyr. De tidlige mennesker var 100% afhængige af at være sammen i en flok. Hvis man røg ud af gruppen var det game over.
De mennesker der var gode til at aflæse stemningen blandt andre i gruppen overlevede og fik flere børn end dem der ikke kunne opføre sig fornuftigt i en flok.
Vi er derfor efterkommere af de mennesker, der forsøger at tilpasse os flokken og derfor har vi alle sammen en lille smule uro når vi er på. Det er det, der her i vores moderne tid kan drille hjernen, så den skaber mere angst.
Social angst starter i den primitive hjerne og forstærkes af den kloge hjerne
Man kan tænke på at de primitive dele af hjernen altså måske starter en lille alarmsituation nogle gange.
Og så tager den moderne, “kloge hjerne” over. Den kommer med en masse tanker.
Tanker plejer at være gode til at forstå verden. At forstå sig selv. Så den kloge hjerne tænker løs og forsøger at finde en forklaring på hvorfor man har det som man har det.
- de kigger på mig
- der er nok noget forkert ved mig
- jeg er ikke god nok
Tankerne stopper ikke igen
Hjernen er rigtig god til at tænke. Det er faktisk det eneste, den laver. Så den stopper ikke af sig selv igen. Desværre kan det skabe mere angst i situationen, fordi hjernen forsøger at beskytte en med mere frygt for at få os i sikkerhed.
Tankerne kan være
- åh nej, nu starter angsten
- jeg vil væk
- jeg kan mærke X
X kan være alle typer af angstsymptomer: hjertebanken, sved, vejrtrækningsbesvær, ondt i maven. Alle disse er helt almindelige symptomer på frygt. Dem er der ikke noget galt med.
Undgåelse af sociale situationer
Det mest oplagte, når man oplever social angst, er at undgå de sociale situationer. Desværre forstærker det angsten, for hjernen lærer ikke noget - andet end at tanker om sociale situationer virker endnu mere truende end før.
Man skal ikke bare “eksponeres”
Tidligere sagde man at man bare skulle eksponeres for det, der starter angsten - triggersituationen. Det kan også gøre angsten værre - for hvis man oplever mere angst bekræfter det jo at det var truende!
Metakognitiv terapi mod social angst
I metakognitiv terapi handler det ikke bare om at eksponeres. Det handler ikke om at man skal tænke anderledes om sig selv, andre eller situationerne.
Det handler om hvordan man tænker. Hvordan man forholder sig til de tanker og følelser, der kommer af sig selv.
Det er en ny måde at forstå angst på - men det er meget effektivt, når man kommer i gang.
Social angst i Den metakognitive podcast
Der er flere episoder i Den metakognitive podcast hvor klienter får hjælp til social angst. Du kan også høre om den metakognitive mod angst generelt.