Alt om metakognitiv terapi

Lær mere om hvad metakognitiv terapi er, hvordan det foregår og hvorfor det virker mod forskellige psyko

Metakognitiv terapi i Aarhus

Hvad er metakognitiv terapi ? Metakognitiv terapi handler om ændre på hvordan man tænker - ikke hvad man tænker. Mange mennesker oplever, at de samme negative tanker gentager sig igen og igen. Det kan medføre at der opstår negative følelser og at kroppen reagerer. Det viser sig ofte som angst, stress og depression, lavt selvværd m.m. Metakognitiv terapi ændrer på de uhensigtsmæssige tankemønstre ved at træne fokusskift og afkoblet opmærksomhed overfor alle typer af tanker. Dermed genoprettes balancen i tankeprocesserne.

Læs videre

Evidens for metakognitiv terapi

Evidens for metakognitiv terapi En liste over videnskabelige undersøgelser der dokumenterer effekten af at bruge metakognitiv terapi for forskellige psykiske problemer. Hvad er evidens? Evidens i psykoterapi betyder, at man har lavet en videnskabelig undersøgelse af om der er effekt af terapien. Det er meget sværere end det lyder. Det bedste ville være, hvis man direkte kunne bevise effekten af en behandling videnskabeligt. Det kan man ikke. Selv når lægevidenskaben skal dokumentere at medicin virker, er det svært.

Læs videre

Metakognitiv terapeut i Aarhus - Kim Oechsle

Erfaren metakognitiv terapeut i Aarhus Kim Oechsle er certificeret metakognitiv terapeut i Aarhus med mange års erfaring i stress, angst, depression og meget mere. Der er forskel på (metakognitive) terapeuter Metakognitiv terapi kan udøves på mange måder. Alle terapeuter har deres egen personlige stil. Nogle er meget skematiske og giver alle klienter den samme standardbehandling. Min tilgang er at jeg spørger dig, hvordan du oplever dit problem. Vel at mærke som det er nu.

Læs videre

Metakognitiv gruppeterapi i Aarhus

Metakognitiv gruppeterapi - et metakognitivt gruppeforløb Metakognitivt gruppeforløb over 6 moduler á 2 timer. Ialt 12 timers metakognitiv gruppeterapi. Forløbet egner sig til stress, angst og depression. Du deltager sammen med en lille gruppe af andre med lignende problemer. Det er en effektiv og billig måde at få metakognitiv terapi. Næste metakognitive gruppeforløb i Aarhus Datoer: 8/4 — 15/5 — 22/4 — 29/4 — 6/5 — 13/5 Tidspunkt: 19:00 — 21:00 Sted: FO-Byen, Vester Allé 8, 8000 Aarhus C (lokale tilføjes senere)

Læs videre

Metakognitive metaforer

I metakognitiv terapi bruger man ofte metaforer, altså sammenligninger, for at forklare begreberne, understrege pointer. Det hjælper ofte at få et andet perspektiv på - og at genkende et mønster hos sig selv. Nyttige metakognitive metaforer og øvelser Disse metaforer bruges af mange terapeuter - metakognitive terapeuter, ACT terapeuter og mange andre. Metaforer giver et andet perspektiv og forståelse. Ofte kan metaforerne også udføres som øvelser. Mange er nævnt i bøgerne om metakognitiv terapi men det ofte er svært at finde ophavspersonen til en metafor.

Læs videre

Spørgsmål og fakta om metakognitiv terapi (FAQ)

Spørgsmål og fakta om metakognitiv terapi Få svar på alle dine spørgsmål om metakognitiv terapi. Ofte stillede spørgsmål om metakognitiv terapi Hvad er CAS (Cognitive Attentional Syndrome)? Cognitive Attentional Syndrome hedder kognitivt opmærksomhedssyndrom på dansk. I metakognitiv psykologi menes CAS at være den primære årsag til psykologiske problemer som stress, angst, depression og psykisk mistrivsel i mange andre sammenhænge (f.eks. lavt selvværd). Istedet for CAS bruger jeg ordet “hamsterhjul”. Er metakognitiv terapi ikke for letkøbt og simpelt?

Læs videre

Afkoblet opmærksomhed i metakognitiv terapi

Afkoblet opmærksomhed Afkoblet opmærksomhed er den naturlige tilstand at bemærke en tanke kortvarigt og så lade den passere videre. Den dukker op, bemærkes, og forsvinder igen helt af sig selv. Afkoblet opmærksomhed hedder detached mindfulness på engelsk og er inspireret af at man i mindfulness meditation lader tankerne passere uhindret. Psykologiske problemer som angst, stress og depression opstår fordi man giver nogle tanker overdreven opmærksomhed og fokus. I metakognitiv terapi arbejdes for at genetablere balance i sindet bla med afkoblet opmærksomhed.

Læs videre

Indre fokus og ydre fokus i metakognitiv terapi

Fokus er det, din hjerne er mest opmærksom på lige nu. I metakognitiv terapi skelnes mellem indre og ydre fokus. Indre fokus er når opmærksomheden er jeg-centreret og rettet mod tanker, følelser og fornemmelser i kroppen. Ved ydre fokus er man opmærksom på omgivelserne og jeg'et er ikke Fokus som en lommelygte Fokus er som en lommelygte hvor du kan justere lyskeglen til smal eller bred. Hvordan virker fokus ? Ydre fokus Indre fokus Du kan styre fokus delvist

Læs videre

Tankefølelser - når tanker og følelser smelter sammen

Tankefølelser Tanker er én ting og følelser noget andet. Men når de igen og igen opleves samtidig, kan hjernen smelte dem sammen så tanken opleves som en følelse. Det betyder, at hver gang vi tænker tanken, følger der en følelse med. Det behøver ikke være et problem, men det kan også skabe triggere. Tanker smelter sammen med følelser Tanker er tanker - og følelser er følelser. Sådan burde det være. Men vi blander tanker og følelser sammen konstant, uden at lægge mærke til det.

Læs videre

Triggere og triggertanker i metakognitiv terapi

Triggere Vi kan alle komme i situationer hvor vi “trigges”. Det vil sige at vi får en ubehagelig følelse eller en ubehagelig tanke. Hvis man bliver forskrækket over en pludselig lyd er et godt eksempel. Tænker man videre over det? Det kan give mening hvis man ikke ved hvor lyden kom fra. Hvis man så finder ud af det var en dør der smækkede - tænker man så videre over det bagefter? Eller lader man yderligere tanker om forskrækkelsen, lyden og døren ligge?

Læs videre

Bevidsthed og metabevidsthed i metakognitiv terapi

Bevidsthed og ‘jeg’-et Vi mennesker har en særlig evne til at kunne være bevidste. Vi oplever vores sanser. Vi oplever tanker. Vi oplever følelser, som er en underlig blanding af tanker og følelser. Samtidig kan vi være klar over, hvad vi oplever. Og vi er klar over, at vi oplever det. Vi er dog ikke bevidste hele tiden. Det meste af tiden oplever vi faktisk uden at være bevidste. Det kender du fra at du sidder på en restaurant og nyder maden - men du er ikke ret bevidst imens.

Læs videre

Tankeundertrykkelse fungerer ikke

Tankeundertrykkelse Tankeundertrykkelse står for at bestemme sig for at man ikke vil tænke nogle bestemte tanker og så undertrykke dem, så snart de kommer. Forskning viser at det kan lade sig gøre midlertidigt men at tankeundertrykkelse ikke fungerer i det lange løb, det har den modsatte effekt. Tankerne bliver stærkere. Hvad er tankeundertrykkelse? Tankeundertrykkelse. Det er måske ikke et ord du bruger til daglig. Men du har helt sikkert prøvet det. At forsøge at undertrykke sine tanker er noget alle forsøger på - men det har faktisk den modsatte effekt.

Læs videre

Undertrykkelse og undgåelse

Undertrykkelse og undgåelse er vores instinktive strategi når vores tanker og følelser er negative og ubehagelige. Men det er som at holde en bold under vand - det er anstrengende, og i længden holder strategien ikke. Undertrykkelse og undgåelse af følelser og tanker Vi har instinkter der får os til at undgå ubehag. Det er altså naturligt. Hvis man har smerte eller andet fysisk ubehag, forsøger man at undgå det. Det giver meget mening i den fysiske virkelighed at man skal undgå at komme til skade.

Læs videre

Kursus i metakognitiv stresshåndtering

Kursus i metakognitiv stresshåndtering Aktiv stresshåndtering med ReSTEAM Kursus i metakognitiv stresshåndtering ud fra ReSTEAM konceptet. Du lærer at forebygge og undgå langvarig stress ved at Regulere Sanser, Tanker, Emotioner og Adfærd – Metakognitivt og Mindfuldt. Du håndterer og udnytter den sunde stress-respons til at kunne leve et aktivt liv men er samtidig opmærksom på dig selv og har redskaber til at undgå overbelastning. Næste ReSTEAM stresskursus i Aarhus Kontakt mig, hvis du er interesseret.

Læs videre

Den metakognitive podcast

En podcast om metakognitiv psykologi, metakognitiv terapi og mindfulness

Læs videre

Kim Oechsles bog DU ER en bevidsthed i EN HJERNE I EN KROP

Læs om Kim Oechsles bog DU ER en bevidsthed i EN HJERNE I EN KROP.

Læs videre