Metakognitivt samarbejde

Anvend de metakognitive principper i samarbejde mellem kolleger i et team eller på hele arbejdspladsen. Foredrag, workshops og kurser i praktisk anvendelse af metakognitivt samarbejde. Skab en meta-kultur.

Metakognitivt samarbejde på arbejdspladsen

Den metakognitive bølge strømmer ud over Danmark for tiden. De metakognitive metoder kan blandt andet også anvendes til at forbedre samarbejde i teams, på arbejdspladser og i organisationer.

Metakognitivt samarbejde giver et fælles sprog og konkrete redskaber til at kunne få overblik over vejen gennem udfordringer fremfor at køre fast i ineffektiv problemløsning.

Ydelser

Introduktion til metakognitivt samarbejde

Jeg kan afholde kurser og foredrag hos jer i de grundlæggende idéer bag den metakognitive metode. Herunder hvordan man kan anvende de metakognitive principper i det daglige samarbejde.

Principperne stammer fra metakognitiv terapi og tager derfor udgangspunkt i, hvordan vi mennesker tænker individuelt.

  • Vi kan have svært ved at stoppe vores problemløsende hjerner.
  • Vi har generelt en tendens til at fokusere meget på det, der kan gå galt.
  • Vi har også en tendens til at hænge fast i fortiden. Vi skal forstå fortiden og vi hænger fast i vaner.
  • Vi tror for meget på at at vores tanker om virkeligheden er virkeligheden.
  • Vi tror ikke på det kan være anderledes.
  • Vi tror at det er nyttigt at bruge hjernen på den måde.
De metakognitive værktøjer kan hjælpe til at komme ud af labyrinten
De metakognitive værktøjer kan hjælpe til at komme ud af labyrinten

Få overblik over labyrinten

Ofte går vores hjerner ind i en ond spiral af gentagne tanker. Jeg kalder dette for tankernes hamsterhjul. Man kan også illustrere det med en labyrint.

Når man er nede i labyrinten er det svært at få overblik. Når man skifter til et meta perspektiv får man derimod overblik og kan finde en retning igen. En vej ud.

Når vi samarbejder med andre, kan vi nemt trække andre ind i de negative spiraler eller skabe unødig støj i samarbejdet. Alle arbejdspladser slås med brokkerier, træghed eller direkte modstand mod forandringer. Det viser sig også i samarbejdet i projektgrupper, samarbejde mellem afdelinger og lignende.

Det gode, metakognitive samarbejde handler om at opdage, når fokus og retning gør at man bevæger sig cirkurlært og ikke fremad. Opgaveløsningen bliver uproduktiv og der er ikke fremdrift.

Anvendelse af metakognitive metoder på arbejdspladsen

Når medarbejdere, ledere, teams, afdelinger og hele organisationen begynder at anvende metakognitive principper i samarbejde, sker det magiske:

  • Fokus skifter fra problemer til løsninger.
  • Der er fremdrift fremfor stilstand.
  • Der er bedre udnyttelse af ressourcer og tid.
  • Der er større tilfredshed.
  • Der er mindre stress.
  • Der er større mening.

Meta-kultur letter organisatoriske forandringer

“Meta” kan bruges som “over” eller “tværgående”.
Når organisationen som helhed anvender de metakognitive principper, er det faktisk en tværgående kulturændring. På tværs af de øvrige kulturer.

  • Man får et fælles sprog
  • Alle bliver naturligt opmærksomme på overdrevent problemfokus, overvældelse af tanker mv. — hos én selv og andre
  • Man kan anerkende andres bekymringer men samtidig undgå at de tager magten
  • Meta-kultur virker som modgift mod brokke-kultur

Alt dette gør hverdagen lettere, men det bliver også nemmere at gennemføre organisatoriske forandringer.

Metakognitiv facilitering - optimerede møder

Uanset om man arbejder i projekter, arbejder med opgaver, sager eller drift, skal der koordineres og samarbejdes.
De fleste kender til uendelige statusmøder og den frygtede “bordet rundt”.

  • Alt for mange er inviteret til mødet. Som en slags CC er man indkaldt bare for at blive orienteret.
  • Nogle få deltagere tager al taletiden.
  • Møder kan hurtigt komme til at handle om alt muligt andet som ikke var relevant.
  • Mødet har ingen fremdrift og ingen konklusion.

Der er ikke én måde at afholde det perfekte, metakognitive møde på. Det afhænger helt af arbejdspladsen.

Efter introduktion til det metakognitive samarbejde tilbyder jeg sparring omkring anvendelse af de metakognitive principper til jeres møder. Det kan være analyse, planlægning eller direkte facilitering af møder, hvor I afprøver hvordan det foregår, når man hæver sig op i et meta perspektiv og undgår at køre fast.

Få besøg af en metakognitiv konsulent

De metakognitive principper kan beskrives på få linjer. Alligevel er der skrevet tykke bøger om det og mennesker søger individuel terapi, fordi der kan være langt fra teori til praksis.

Min rolle er at være jeres konsulent i de metakognitive principper for optimalt samarbejde. Jeg er vant til at hjælpe mennesker fra forståelse til anvendelse af de metakognitive principper.

Målet er at gøre jer selvkørende til at anvende de metakognitive principper fremover.

Hør mere om metakognitivt samarbejde

Metakognitiv supervisor

Hvis I arbejder med behandling eller vejledning, kan jeg også give metakognitiv supervision både til et team og individuelt.

Metakognitivt samarbejde løfter til et 'meta'-perspektiv og giver overblik
Metakognitivt samarbejde løfter til et 'meta'-perspektiv og giver overblik

Hvad er den metakognitive bølge?

Den metakognitive bølge er en del af den såkaldte 3. bølge indenfor kognitiv psykologi. Hidtil har den kognitive psykologi fokuseret på at vi skal ændre på vores negative tanker. Tænke realistisk eller positivt. Ændre vores begrænsende overbevisninger.

Den metakognitive bølge gør op med det. Vi ender med at bruge alt for meget energi på at kontrollere tanker. Vi kæmper en håbløs kamp imod dem. Man kan ikke bestemme sig for at ændre overbevisning. Det er noget der sker gennem erfaring.

Metakognitiv psykologi handler om at ændre på den måde, vi bruger vores tanker på. Hvordan vi forholder os til tanker. At vi får et andet perspektiv på tankerne.

Hvad er metakognitioner?

Metakognitioner er helt generelt alle vores overbevisninger om vores tanker, om vores følelser og om hvad vi mærker i kroppen. De har betydning for hvilke strategier, vi vælger at anvende og hvilket fokus vi har, men også hvordan vi oplever det hele.

Metakognitiv terapi fokuserer på vores tanker om vores egne tanker, især tanker der handler om bekymringer (“hvad nu hvis…?") og grublerier (“hvorfor?").

  • Oplevelsen af at det er umuligt at stoppe vores bekymringer og grublerier
  • Oplevelsen af at vores tanker bliver til virkelighed og at det at tænke negativt kan være skadeligt
  • Nytteværdien af at bekymre sig om alt det, der kan gå galt, at finde en løsning eller at forstå og analysere

Hvad er den metakognitive metode?

I individuel terapi tager man udgangspunkt i den enkeltes konkrete tanker og ser på alternative strategier for hvilke tanker, man fokuserer på. Den metakognitive metode er baseret på både indsigt og øvelser i at bruge tankerne anderledes. Det er netop øvelser, der giver nye oplevelser og erfaringer. Det skaber forandring.

Metoden går på tværs af de typiske følelsesmæssige problemer, vi kan opleve. Stress, angst og depression. Men også lavt selvværd, spiseforstyrrelser og søvnproblemer.

Desuden kan den metakognitive metode bruges til at arbejde med at skabe overblik, når opgaver føles uoverskuelige. At blive bedre til at skifte perspektiv og til at skifte fokus fra det, der der ikke kommer nogen vegne og komme tilbage på sporet, så der igen er fremdrift.

Metoden er derfor ikke begrænset til den enkelte, for det er præcis de samme tankemønstre, der præger os mennesker, når vi samarbejder i grupper.

Lean og agile metoder i kanban og scrum går godt i spænd med metakognitivt samarbejde
Lean og agile metoder i kanban og scrum går godt i spænd med metakognitivt samarbejde

Agile metoder og metakognitive metoder

Agile metoder og en Lean tankegang startede i it-branchen og produktionsvirksomheder, men ideerne breder sig hastigt til alle brancher. De agile metoder fungerer både i afgrænsede projekter, til løbende opgaver og til procesoptimeringer. Den agile tankegang og løsningsfokuserede tilgang spiller godt sammen med den metakognitive tilgang.

Grundtanken er den samme: at fokusere på det nødvendige. At skifte retning, hvis kursen er skæv og ikke vil ramme målet.

Men det metakognitive aspekt tilføjer også metoder til at arbejde direkte med de kognitive fælder, vi mennesker tit havner i, både alene og sammen med andre.
Når vi farer vild i labyrinten.

Min baggrund

Jeg er oprindeligt uddannet datalog og har arbejdet med både udvikling, teamledelse, projektledelse og har arbejdet som scrum master.

Siden 2016 har jeg arbejdet med individuel terapi med stress, angst og depression, holdt foredrag og undervist andre terapeuter. Jeg har en 3-årig uddannelse i metakognitiv terapi.

Jeg har udgivet en selvhjælpsbog og har podcasten “Den metakognitive podcast” hvor jeg forsøger at udbrede kendskabet til metoderne.

Jeg har tidligere streamet to 30 minutters oplæg på Zevio. Metakognitive metoder og Undgå tankemylder.

Nysgerrig på om jeg skal hjælpe jer med metakognitivt samarbejde?

Kontakt mig og lad os tage en snak om mulighederne.

Hør mere om metakognitivt samarbejde
Kim Oechsle - metakognitiv konsulent
Kim Oechsle - metakognitiv konsulent

Artikler

Se flere artikler om metakognitivt samarbejde herunder.


Meta-mode i det metakognitive samarbejde

“Meta-mode” er at blive klar over sine egne tankeprocesser, mens de sker - og samtidig styre dem. Vi kan bruge meta-mode til at undgå at tankerne kører i ring eller kører fast i endeløs problemtænkning. Det er både noget vi gør individuelt og når vi samarbejder. Meta-mode er derfor vigtigt, når man skal have samarbejdet tilbage på sporet. Metakognitivt samarbejde: brug dit “meta-mode” Den metakognitive bølge er skyllet ind over Danmark i de senere år.

Læs videre