Du er en bevidsthed i en hjerne i en krop

Bogen “Du er en bevidsthed i en hjerne i en krop”

Kim Oechsle har skrevet bogen “DU ER en bevidsthed i EN HJERNE I EN KROP”. Bogen er en “manual til dig selv” idet den fortæller om hvordan hjernen tænker, hvad bevidsthed er og hvordan kroppen reagerer, når tankerne opleves som virkelige.

Bogen samler viden fra mange forskellige kilder og metoderne kan hjælpe til at undgå stress, angst og depression.

Det er blandt andet gammel viden fra mindfulness og helt ny psykologisk viden, deriblandt metoder fra metakognitiv terapi.

Kim Oechsle
DU ER en bevidsthed i EN HJERNE I EN KROP
Viden og praktiske øvelser til at undgå stress, angst og depression fra metakognitiv terapi og mindfulness. Hjernens overtænkning, kontrol og indlevelse i tanker kan give psykologiske problemer. Forstå dig selv og og styrk din metakognitive intelligens.
kr249,95 Paperback

Foredrag

Kim Oechsle holder foredrag om emner fra bogen. Du kan allerede nu få indtryk af Kim Oechsle som foredragsholder gennem Zevio.

Hør mere om foredrag

Om bogen “DU ER en bevidsthed i EN HJERNE I EN KROP”

Jeg er meget stolt af denne bog, der forhåbentlig kan hjælpe mange til at håndtere angst, undgå stress og komme ud af depression. Du kan se en oversigt over bogens indhold nederst.

I bogen fortæller jeg om den måde jeg plejer at arbejde på.

Det har hjulpet mange mennesker allerede, men nu er idéerne altså ude i bogform og kan bruges som selvhjælp eller hjælp til andre.

Forstå angst og stress

Brug bogen til at forstå hvad angst egentlig er.

Forstå hvordan langvarig stress opstår ud fra den biologiske stress-respons. Se hvad der skaber depression.

Vi overtænker alt!

Det handler meget om tanker - hvad bruger vi vores tanker til? Hvordan oplever vi tankerne?

Vi tror at tankerne definerer os. Vi tror at vi kan kontrollere tankerne. Vi forholder os ofte til tankerne som om de er sande.

Alt dette gør at vi oplever vores tanker på en bestemt måde.

Kroppen oplever det, vi tænker på

Vores krop følger med sindet - og derfor får man følelser der påvirker én. Det kan endda give meget konkrete fysiske fænomener - fra ubehag til smerte. Kroppen kan også reguleres med forskellige metoder - men det er ikke nok at påvirke kroppen til ro, hvis sindet er i oprør. Vi skal gøre begge dele.

Idéerne finder du naturligvis også her på hjemmesiden, hvor jeg også taler om hamsterhjulet. Det er de samme metoder og idéer. I bogen får du både teorien, øvelser der giver indsigt og praktiske metoder der giver en ny måde at opleve tanker på og metoder der kan hjælpe til at regulere kroppen.

Lydindspilninger til øvelserne og QR-koder i bogen

Som noget særligt er der lydindspilninger til øvelserne - og med en QR-kode i bogen bliver du ledt direkte ind til den relevante øvelse. Hvis du lytter til lydbogen kommer øvelserne som en del af bogen, men du har også mulighed for at gå til en oversigt over alle lydindspilningerne på hjemmesiden.

Jeg har min måde at forklare metakognitiv terapi på, min måde at forstå det i forhold til mindfulness. Og jeg kombinerer det med kropslige metoder så vi får en helhed - krop og sind. Hjerne og krop.

Det er kombinationen af hjerne og krop der giver de bedste resultater. Det er formålet med bogen at den kan bruges til både indsigt og til at hjælpe sig selv og andre.

Bogen indeholder cases - anonyme eksempler fra mine klienter samt min egen historie som far til en dreng med angst.

Foredrag

Jeg holder foredrag om bogen som tager udgangspunkt i at være

  • en bevidsthed
    • i en hjerne
      • i en krop

Vi har mere end nogensinde brug for at tøjle vores overtænkende hjerne. Men vi kan lære at styre den med metoder, der er enkle at lære men som ikke giver sig selv.

Når det bliver naturligt at være bevidst om tankerne, styre opmærksomheden og styre indlevelsen i tankerne kan vi tale om metakognitiv intelligens. Det er ikke medfødt eller oplagt, men er evner og strategier der kan forstås og trænes.

Da bogen omhandler angst, stress, depression samt hvordan vores tanker, bevidsthed og opmærksomhed fungerer, er der mange muligheder for at vinkle foredraget til jeres behov.

Foredraget kan skæres fra 30 min til 90 min alt efter behov.

Book foredrag

Zevio webinarer med indhold fra bogen

Jeg holder jævnligt foredrag og webinar bla på Zevio.

Tidligere stream

Du kan stadig se de tidligere webinarer hvis du tilmelder dig hos zevio.

Metakognitive metoder mod tankemylder, kropslig uro og ukontrollable følelser.
Metakognitive metoder mod tankemylder, kropslig uro og ukontrollable følelser.
.
Kim Oechsle fra holder webinar på Zevio om tankemylder, stress, angst, depression
Kim Oechsle fra holder webinar på Zevio om tankemylder, stress, angst, depression

Bestil bogen som paperback, e-bog, lydbog

Hvis du er til papirbøger, kan du få bogen som paperback. Men den er også udgivet som e-bog.

I sommeren 2023 udkom den også som lydbog indtalt af mig.

Du kan bestille bogen hos alle boghandlere, både online og lokale boghandlere.

Her er et direkte link til at købe bogen hos Saxo.

Kim Oechsle
DU ER en bevidsthed i EN HJERNE I EN KROP
Viden og praktiske øvelser til at undgå stress, angst og depression fra metakognitiv terapi og mindfulness. Hjernens overtænkning, kontrol og indlevelse i tanker kan give psykologiske problemer. Forstå dig selv og og styrk din metakognitive intelligens.
kr249,95 Paperback

Anmeldelser

Anmeldelser på Saxo

Kim formår i sin bog, at undervise, tryllebinde, og træne dig i både MetaKognitiv tilgange og Mindfullness til områder for let stress, manglende overblik, til DYBE alvorlige livskriser. Bogen kan VARMT anbefales til både terapeuter og menig mand uden terapeutisk viden. Jeg har selv arbejdet i terapiens verden i snart 20 år - og må sige at jeg har sjældent set og læst så omfattende, dybdegående materiale der på samme tid er LET at forstå og tilgå. Well done - Et must hvis du vil arbejde med dig selv eller forstå hvad der sker med angst og stress ramte, og få et redskab eller ti med - til at afhjælpe problemstillingen. (Nej jeg får ikke penge for at skrive dette - det kommer fra hjertet - En YDERST velskrevet og velfunderet bog!)
— René Frederiksen, Hypnoterapeut og Instruktør

Super oplysende læsning og selvhjælpsbog, der ser psykiske udfordringer ud fra naturvidenskabelige retninger: metakognitiv terapi , mindfulness og hypnose. Her er intet hokus pokus - men utrolig god indføring i,hvordan ovennævnte principper og øvelser kan hjælpe en ud af selvdestruktive tanker og følelser.
— Bente A

En meget spændende bog. De varmeste anbefalinger herfra!
— Linda B

Anmeldelse på dinboganmelder.dk

En bog, som har et særlig fokus på en terapi form som jeg selv har haft stor succes med at dyrke – metakognitiv terapi. Den metakognitive-terapi har fokus på hvordan man tænker og ikke hvad man tænker. Historien om forfatterens succes med metakognitiv terapi er dog ikke rosenrød. Én særlig periode i hans liv drev nemlig forfatteren i denne retning.
Anmeldelse
Bogens opbygning består af tre dele, som hele tiden bliver blandet. en del, hvor teori bliver forklaret og teorien blive understøttet af forskningsresultater og analyser. Den anden del er personlige erfaringer som forfatteren har gjort sig. Det kan både være fra hans eget personlige liv eller i hans praksis med klienter. Den tredje del er øvelser. Bogen er fyldt med mentale øvelser og teknikker, som læseren kan anvende i deres hverdag.
En helt særlig detalje som jeg er vild med er, at bogen har lydindspilninger. Det kan være svært at lave en øvelse samtidig med at du læser, derfor kan man scanne QR-koderne i bogen og derefter lytte sig igennem.

Afslutningsvis vil jeg fremhæve, at man ikke behøver at læse hele bogen, hvis man kun finder nogle af emnerne vigtige lige nu. Man kan sagtens læse nogle af emnerne nu, og tage nogle andre kapitler senere.
En bog som denne synes jeg personligt kan være svær at anmelde. Mest fordi de emner, som der bliver gennemgået er personlige og individuelle. Ydermere så forstår man teori som denne forskelligt.
Men… Noget af det som jeg tager med fra bogen er tanken om, at mennesket består af flere dele. Nogle af delene er mere bevidste og nemmere at styre, end andre. derudover synes jeg det er vigtigt at vide, at man kan lære at kontrollere mange af de følelser og tanker, som helt naturligt opstår inde i mennesket – for nogle ofte.
Jeg kan klart anbefale bogen, særligt for de rigtig gode og effektive øvelser, som der er heri.
Bogen er tilsendt af forfatteren.
— Louise Sommer,

Bogens indhold

Indholdsfortegnelse

Indledning ………………………………………………………………………………………………….. 9
En manual til dig selv? ………………………………………………………………………… 9
Klienthistorier ……………………………………………………………………………………. 10
Øvelser …………………………………………………………………………………………………. 10
Lydindspilning og QR-koder ………………………………………………… 11
Facts eller nørdede detaljer? …………………………………………………………… 11
En bevidsthed i en hjerne i en krop ……………………………………………………. 13
Du bor i en krop ……………………………………………………………………………………… 13
Bevidsthed og tanker ……………………………………………………………………………. 15
Tankestrømme ………………………………………………………………….. 15
Efter øvelsen tankestrømme …………………………………………………………… 16
Bemærk tanken - hvad tænker jeg lige nu? ………………………………….. 17
Bemærk tanken …………………………………………………………………. 17
Hvorfor skal jeg lave Bemærk tanken?………………………………….. 18
Hjernen tænker for dig …………………………………………………………………….. 18
Opmærksomhed …………………………………………………………………………………….. 19
Lommelygte-opmærksomhed ……………………………………………… 20
Tæl de hvide genstande ……………………………………………………… 20
Spørgsmål efter øvelserne……………………………………………………………….. 20
Efter Lommelygte-opmærksomhed ……………………………………… 20
Efter Tæl de hvide genstande………………………………………………. 21
Mange slags opmærksomhed ………………………………………………………….. 21
Hvorfor er opmærksomheden vigtig? …………………………………………… 23
Enkle måder at beskrive opmærksomhed …………………………….. 23
Tanker som virkelighed ……………………………………………………………………….. 23
Talentshow ……………………………………………………………………….. 24
Spørgsmål til Talentshow på tv ……………………………………………. 24
Tanker skaber følelser. Følelser mærkes i kroppen …………………… 24
Undersøg gode følelser ………………………………………………………. 25
Undersøg negative følelser …………………………………………………. 25
Følelser i kroppen ………………………………………………………………. 27
Sommerfugle i hovedet ………………………………………………………. 27
Sommerfuglene holdt John tilbage fra scenen - 1 ………………….. 28
Følelser er individuelle ……………………………………………………….. 29
Følelser og tanker ………………………………………………………………. 29
Referencer …………………………………………………………………………………………… 30
Tanker om fremtiden ………………………………………………………………………… 30
Undgåelse …………………………………………………………………………. 31
Forberedelse ……………………………………………………………………… 31
Planlægning ………………………………………………………………………. 31
Katastrofetænkning ……………………………………………………………. 32
Bekymringer ……………………………………………………………………… 32
Andre stærke følelser …………………………………………………………. 33
Mine egne bekymringer - små og store ………………………………… 33
Hjernen snyder sig selv ……………………………………………………….. 34
Referencer …………………………………………………………………………………………… 35
Hypnose demonstrerer illusionerne ………………………………………………….. 35
Hypnose……………………………………………………………………………………………….. 36
Hypnose er påvirkning ………………………………………………………… 37
Hypnose er ikke trance - eller trance er ikke hypnose …………….. 38
Tunge arme……………………………………………………………………….. 39
Tunge øjenlåg og afslappelse ………………………………………………. 39
Skab varme ……………………………………………………………………….. 41
Iskold hånd ……………………………………………………………………….. 41
Hypnotisér dig selv til ikke at kunne ……………………………………… 42
Hånden sidder fast …………………………………………………………….. 43
Hvorfor skal man øve sig i selvhypnose? ……………………………….. 44
Referencer …………………………………………………………………………………………… 45
Stress ………………………………………………………………………………………………………… 47
Biologisk stress ………………………………………………………………….. 47
Langvarig stress …………………………………………………………………. 48
Peters karriereskift - 1 ………………………………………………………… 48
Stress hos mennesker…………………………………………………………. 49
Stress udefra og indefra ……………………………………………………… 49
Indefrakommende stress ……………………………………………………. 50
Min egen indefrakommende stress ……………………………………… 50
Sund stress er kortvarig stress …………………………………………….. 51
Nocebo-effekt og størrelsen af truslen …………………………………. 52
Referencer …………………………………………………………………………………………… 54
Sansesystemet i din krop ……………………………………………………………………… 54
Sansepyramiden ………………………………………………………………………………… 55
Underbevidstheden og bevidsthedens lag …………………………….. 56
Sansestrømme …………………………………………………………………… 57
Tankepyramiden ……………………………………………………………………………….. 58
Jeg og fortælleren …………………………………………………………………………………… 58
Følelsen af et jeg ………………………………………………………………………………… 59
Jeg’et som historie …………………………………………………………………………….. 60
Fortælleren ……………………………………………………………………….. 60
Reflektion: kan du genkende Fortælleren om dine egne
handlinger? ……………………………………………………………………………. 61
Oplev Fortælleren ……………………………………………………………… 62
Reflektion: Hvad sagde din Fortæller? ………………………………….. 63
Overbevisninger, at tvivle og at tåle usikkerheden ……………………. 64
Skift af perspektiv ………………………………………………………………. 64
Historien om dig ………………………………………………………………………………… 65
Grublerier - negative tanker om fortiden ……………………………………… 67
Hannes kamp med sine søskende og sine tanker …………………… 67
Dit nutids-jeg ………………………………………………………………………………………. 68
Nutids-jeg’et oplever det du forestiller dig ……………………………. 70
Min egen oplevelse - jeg’et var truet ……………………………………. 70
Referencer …………………………………………………………………………………………… 71
Mindfulness …………………………………………………………………………………………….. 71
Mindful opmærksomhed ………………………………………………………………….. 71
Neutral observation ………………………………………………………………………….. 72
Mindfulness som træning af hjernen …………………………………………….. 72
Hvad man får ud af mindfulness …………………………………………………….. 74
Janes vind og mad ……………………………………………………………… 74
Bettina fandt sin krop igen ………………………………………………….. 74
Eva kobler dagligt af i nuet ………………………………………………….. 75
Rie vælger sit temperament selv ………………………………………….. 75
Mindfulness og jeg’et ………………………………………………………………………… 76
Mindfulness i moderne psykologi ………………………………………………….. 77
Referencer …………………………………………………………………………………………… 78
Sund vejrtrækning …………………………………………………………………………………. 80
Undgå overfladisk vejrtrækning …………………………………………………….. 80
Øvelse - hvordan trækker du vejret? ……………………………………. 80
Undgå dybe vejrtrækninger …………………………………………………………….. 81
Undgå at trække vejret for meget …………………………………………………… 81
Gode råd til sund vejrtrækning ………………………………………………………. 81
Træk vejret med både mave og bryst …………………………………… 81
Træk vejret med næsen ……………………………………………………… 82
Træk vejret lige tilpas …………………………………………………………. 82
Cirkulært åndedræt ……………………………………………………………. 82
Anti-stress ……………………………………………………………………………………………….. 83
Regulering af nervesystemet …………………………………………………………… 83
Regulering med vejrtrækning …………………………………………………………. 84
4:6 åndedræt …………………………………………………………………….. 84
Ro på Louises nervesystem …………………………………………………. 85
Afspændingsrespons ………………………………………………………………………… 85
Afspændingsrespons med mantra-meditation ………………………. 86
Afspændingrespons med koncentreret fokus ………………………… 86
Ro og Ro ……………………………………………………………………….. 86
Tilbagemeldinger på Ro og Ro ……………………………………………… 87
Gentagne bevægelser og afspændingsrespons ……………………… 87
Naturoplevelser og afspændingrespons ……………………………….. 88
Sport og afspændingsrespons ……………………………………………… 88
Flow ……………………………………………………………………………………………………… 89
Jørn og skydning ………………………………………………………………… 90
Nutids-jeg’et i flow og afspændingsrespons ………………………………… 90
Hvordan man ødelægger afspændingsrespons og flow …………… 91
Virker afspændingsresponsen? ………………………………………………………. 92
Referencer …………………………………………………………………………………………… 92
Aktiv stresshåndtering …………………………………………………………………………. 93
Peters karriereskift - 2 ………………………………………………………… 94
Mine egne ture på stranden ………………………………………………… 95
Undgå at det bliver stressende at mærke dig selv ………………….. 96
Undgå overtænkning …………………………………………………………………………….. 96
Stress-symptomerne blev ved for Jens - 1 …………………………….. 97
Tankernes hamsterhjul ……………………………………………………………………. 98
Undgå indefrakommende stress ………………………………………………………..100
Vær bevidst om dine tanker en gang imellem …………………………… 101
Bedre styring af tankerne ……………………………………………………………… 102
Den lyserøde isbjørn - 1…………………………………………………….. 102
Reflektion – over lyserød isbjørn ? ……………………………………… 103
Den lyserøde isbjørn - 2…………………………………………………….. 103
Reflektion – hvad oplevede du nu? …………………………………….. 104
En umulig opgave ……………………………………………………………………………. 104
Du kan ikke holde tankerne ude…………………………………………. 104
Lises upassende lyst …………………………………………………………. 104
Tanken bliver vigtig ………………………………………………………….. 105
Tanker uden anstrengelse …………………………………………………. 106
Ironiske processer ………………………………………………………………………….. 107
Referencer ………………………………………………………………………………………… 109
Metakognitiv terapi …………………………………………………………………………….. 111
Afkoblet opmærksomhed ……………………………………………………………… 111
Sommerfuglene holdt John tilbage fra scenen - 2 ………………… 112
Metakognitiv terapi mod stress …………………………………………………… 113
Fokusskift ………………………………………………………………………… 113
Stress-symptomerne blev ved for Jens - 2 …………………………… 114
Begreber i metakognitiv terapi…………………………………………… 115
Referencer ………………………………………………………………………………………… 115
Adskil tanker og følelser ……………………………………………………………………. 116
Rør ved træet ………………………………………………………………….. 116
Rør ved træet uden indlevelse …………………………………………… 117
Døren ……………………………………………………………………………… 117
Døren uden indlevelse………………………………………………………. 118
Døren - uden indlevelse 1 …………………………………………………. 118
Døren igen - uden indlevelse 2 …………………………………………… 118
Hvad hvis jeg ikke reagerede på Døren? ……………………………… 118
Træn dine evner til at være bevidst, opmærksom og afkoblet ……119
Træn din opmærksomhed og din bevidsthed …………………………….120
Fokusér på sanseindtryk - daglig mindfulness-øvelse ……………. 121
Vær bevidst om tankerne - daglig mindfulness-øvelse ………….. 122
Følesans og følelser - daglig mindfulness-øvelse ………………….. 122
Træn afkobling af følelser ………………………………………………………………123
1 Bliv bevidst om følelserne ………………………………………………. 123
2 Bliv bevidst om tankerne ………………………………………………… 123
3 Bliv bevidst om at det er tanker ………………………………………. 123
Lav tanken om til “Jeg har tanken X” ………………………………….. 124
Sammenlign med en neutral eller skør tanke ………………………. 124
Depression ……………………………………………………………………………………………..125
Hanne kom ud af sin tristhed …………………………………………….. 125
Ud af depression ……………………………………………………………………………….128
Metakognitiv terapi mod depression ……………………………………………128
Hamsterhjulet ………………………………………………………………….. 128
Skal man tænke mindre? …………………………………………………… 128
Ønsket om at forberede sig på fremtiden ……………………………. 129
Grublerier - ønsket om at forstå fortiden ……………………………. 129
Jyttes vej tilbage ………………………………………………………………. 130
Selvbebrejdelser - jeg er forkert …………………………………………. 131
Følelser …………………………………………………………………………… 132
Færre hamsterhjulstanker ……………………………………………………………..132
Hamsterhjulet er en strategi ……………………………………………… 132
Skift af fokus får hamsterhjulstankerne væk ……………………….. 133
Kæmp ikke imod de negative tanker …………………………………… 134
Afkoblet opmærksomhed - fri af isbjørnen …………………………………134
Afkoblede følelser …………………………………………………………………………… 135
Klageafdelingen ……………………………………………………………………………….. 135
Det skal ikke være hårdt at afvise kunderne ………………………… 136
Forebyg depression og tilbagefald ………………………………………………. 136
Referencer ………………………………………………………………………………………… 137
Angst ………………………………………………………………………………………………………. 139
Fobier ………………………………………………………………………………………………… 139
Søren fik sin vaccination ……………………………………………………. 140
Hvordan angst og fobi opstår ……………………………………………………….. 141
Hukommelse og indlæring af frygt ……………………………………… 141
Lene kan gå tur omkring søen igen …………………………………….. 144
Fobi kan gives videre ……………………………………………………………………… 146
Social angst ………………………………………………………………………………………. 146
Camilles svære gymnasietid - 1 ………………………………………….. 148
Min egen søns angst og skolevægring …………………………………. 148
Generaliseret angst og panikangst ………………………………………………. 148
Luk ned-funktionen ………………………………………………………………………… 149
Typiske klienthistorier ………………………………………………………. 150
Min søns luk-ned symptomer …………………………………………….. 150
Traumer og PTSD ……………………………………………………………………………. 151
Bo faldt ned fra taget ……………………………………………………….. 152
Tanker og angst ……………………………………………………………………………….. 153
Charlotte dyrker cykelløb igen …………………………………………… 153
OCD …………………………………………………………………………………………………….. 154
Maibrits tvangstanker om spidse ting - 1 …………………………….. 155
Referencer ………………………………………………………………………………………… 156
Når angsten vokser ……………………………………………………………………………… 156
Angsten bliver værre af … ……………………………………………………………… 157
Undgåelse ved den mindste angst ……………………………………… 157
Gentagne overeksponeringer …………………………………………….. 157
Modet skabte mere angst for René ……………………………………. 158
Min egen søns overeksponeringer i skolen ………………………….. 158
Overdrevent fokus ……………………………………………………………. 159
Overtænkning ………………………………………………………………….. 159
Modstand mod følelsen ……………………………………………………. 160
Vejrtrækningsteknikker anvendt forkert ……………………………… 160
Regulering af angst ……………………………………………………………………………….161
Gå op i meta-niveau og tag ejerskab over angsten …………………….161
Bevidsthed - væk dig selv ………………………………………………….. 161
Grounding ……………………………………………………………………….. 162
Vælg strategier ………………………………………………………………… 162
Accept i stedet for modstand …………………………………………….. 162
Afkoblet opmærksomhed …………………………………………………. 163
Fokusér væk ……………………………………………………………………. 163
Fokusér på tryghed …………………………………………………………… 163
Fokusér ud på dine omgivelser ………………………………………….. 163
Opmærksom på sanseindtryk ……………………………………………. 164
Detaljer omkring dig …………………………………………………………. 164
Open Focus ……………………………………………………………………… 164
Afstande i din krop …………………………………………………………… 165
Din krop og rummet …………………………………………………………. 166
Vejrtrækningsteknikker mod angst …………………………………….. 167
10 fysiologiske suk mod akut angst …………………………………….. 168
Ro og Giv Slip åndedræt ……………………………………………………. 169
Regulér med bilateral stimulation ………………………………………. 170
Hjernegymnastik ……………………………………………………………… 170
Hjernegymnastik med fysiologisk suk …………………………………. 171
Ud af angstanfald på ferien ……………………………………………….. 171
Sofies engangsindlæring af slange-fobi ……………………………….. 171
Referencer ………………………………………………………………………………………… 172
At fjerne angst ……………………………………………………………………………………… 173
Hvordan foregår det? ……………………………………………………….. 174
Hukommelses-rekonsolidering sletter minder ……………………… 175
Maibrits tvangstanker om spidse ting - 2 …………………………….. 176
Troels slap sin angst på arbejde, storcentre og rejser …………… 176
Camilles svære gymnasietid - 2 ………………………………………….. 177
Referencer ………………………………………………………………………………………… 178
Mindfulness mod stress, angst og depression ……………………………….. 179
Vores tragedie ……………………………………………………………………………………… 180
Vi kom hjem til et mørklagt hus …………………………………………………… 181
Hjælp og støtte ………………………………………………………………………………… 181
Uvirkelighedsfølelse og stress ……………………………………………………… 182
Min egen traumatiske oplevelse er nu i fortiden ……………………… 183
Problemer i nutiden ……………………………………………………………………………. 185
Kroniske smerter …………………………………………………………………………….. 185
Hypnose mod smerte ……………………………………………………………………… 185
Selvhypnose mod smerte ………………………………………………….. 187
Mindfulness mod smerte ……………………………………………………………….. 187
Vend din opmærksomhed mod smerten …………………………….. 190
Tab og sorg ……………………………………………………………………………………….. 190
Min egen sorgproces ………………………………………………………… 191
Utryghed og trusler ………………………………………………………………………… 192
Modstand, anerkendelse og accept ……………………………………………… 193
Referencer ………………………………………………………………………………………… 194
Omsorg, selvomsorg, glæde og lykke ………………………………………………..194
Esther var ikke perfekt - 1 …………………………………………………. 195
Lavt selvværd ……………………………………………………………………………………195
Omsorg for andre - og for dig selv………………………………………. 197
Omsorg for en anden som dig ……………………………………………. 198
Kærlig venlighed ………………………………………………………………. 198
Samhørighed med andre fremfor isolation …………………………………200
Andre positive følelser …………………………………………………………………….200
Skab positive følelser ………………………………………………………… 201
Positiv selvhypnose ………………………………………………………………………….201
Dit Trygge Sted ………………………………………………………………… 202
Tryghed for Tilde ……………………………………………………………… 203
Lav en kobling mellem det negative og det positive …………………204
Kopiér og Indsæt ……………………………………………………………… 204
Jonathans tristhed og manglende energi …………………………….. 205
Esther var ikke perfekt - 2 …………………………………………………. 206
Referencer ………………………………………………………………………………………….206
Metakognitiv intelligens ……………………………………………………………………..209
At være en bevidsthed i en hjerne i en krop ……………………………….209
Forskellige typer intelligens …………………………………………………………..211
Et bud på metakognitiv intelligens ……………………………………………….211
Brug din metakognitive intelligens på dig selv …………………………..212
Brug din metakognitive intelligens sammen med andre ………….213
Træn din metakognitive intelligens ……………………………………………..214
Træn neutral observation og afkobling af følelser ………………… 215
Træn opmærksomheden …………………………………………………… 216
Lev dig ind i tankerne og skab positive følelser…………………….. 216
Kan vi bruge metakognitiv intelligens i samfundet? …………………216
IndholdsfortegnelseAfslutning …………………………………………………………………………………………. 217
Indholdsfortegnelse ……………………………………………………………………………. 218


Terapi kan hjælpe ved at give indsigt, strategier og redskaber eller give dig et andet perspektiv til at opdage det, du ikke selv kan se.