Metakognitivt samarbejde: flyt fokus
Når man samarbejder ud fra metakognitive principper, bliver man bedre til at opdage, når diskussionerne kører i ring eller kører af sporet.
For at opdage at det sker, kræver det en form for overvågning af processerne. Vores hjerner har allerede denne evne til at gå i “meta-mode”. Man kan bruge det til at tage styring over sine egne tankeprocesser og derefter til at hjælpe andre til det samme.
Ligesom når iltmaskerne falder ned i flyet, skal man dog i første omgang hjælpe sig selv ved at flytte fokus.
Tanker der går galt
At flytte fokus er noget man kan gøre helt individuelt. Man kan være helt opslugt af sine egne tanker og flytte dem tilbage til virkeligheden.
Tankerne kan trække én med på flere måder. Man kan fare helt vild i en problemløsning. Nogle gange fører det til katastrofetænkning. Tankerne kan også havne i det såkaldte indre fokus hvor man selv er en del af alle tankerne. Åh nej - hvad betyder det for mig?
Tankerne kan køre af sporet - eller køre i ring.
Skift af fokus
Umiddelbart virker det logisk, at det ville hjælpe at tænke anderledes. At tænke mere realistisk og rationelt.
Men hver ting til sin tid. Hvis tankerne er kørt af sporet, gør rationel tænkning det bare værre, fordi det bare giver endnu flere retninger at køre i. Det, man i det øjeblik selv tror, er mere realistisk og som man måske endda forsvarer indædt, er ofte lige så langt fra virkeligheden som de foregående tanker. Det er bare et nyt spor.
Det der hjælper, er at skifte fokus.
Især, hvis man er dybt inde i et indre fokus, er det nyttigt at skifte til ydre fokus. Det betyder, at man bliver opmærksom på virkeligheden omkring én igen. Den virkelighed, man oplever gennem sine sanser. Man ser noget med øjnene, hører noget med ørerne og mærker sin krop.
Det er et godt sted at starte. Når man har taget styring over tankeprocesserne, kan man nemmere flytte fokus til andre tanker.
Tænkning er godt - især når det fører til noget!
Tænkning er nødvendigt for de fleste af de opgaver, vi har på jobbet. Tænkning er godt. Det kan føre til løsninger.
Så når vi skal have hjernen på rette spor igen, kan man skifte fokus til andre tanker.
Ofte giver den lille pause, hvor man ikke tænker videre, men har skiftet fokus udad, faktisk plads til at give nye ideer. Nyt perspektiv. Man kan opdage noget, som på en måde var usynligt før.
Flyt fokus med andre
Metakognitivt samarbejde handler om at blive bedre til at anvende de metakognitive principper sammen. Det vil sige, at man sammen opdager, når alle hjernerne i lokalet kører i ring eller kører i hegnet sammen.
At man sammen hjælper hinanden til at at komme tilbage. Nogle gange kræver det et fælles fokusskift.
At man lige alle sammen tager en puster.
Men nogen er nødt til at være den første der opdager det - ved at bruge sine evner til at gå i meta-mode.
Når det fælles fokus skifter, kan det give plads til de gode ideer. Problemløsningen begynder at føre til noget. Konflikter nedtrappes. Samarbejdet bliver sjovt igen og trivslen øges.
Lyder det for simpelt?
Det kan da ikke være så simpelt, tænker du måske? Og alligevel - vores hjerner er komplicerede, men fungerer også efter enkle principper. Opmærksomhed er et enkelt princip. Når hjernen fokuserer, lukkes andre ting ude. Man ser kun én lille verden og tankerne eksisterer kun her, med de begrænsninger dette lille mini-univers har.
Når man skifter fokus ud bliver der pludselig luft og plads til at se andre vinkler og andre løsninger.
Se mere om metakognitivt samarbejde
Jeg kan hjælpe med metakognitivt samarbejde på arbejdspladser, i teams og i organisationer.
Se artiklen på LinkedIn
Del gerne denne artikel på LinkedIn.